Materiaalit

Tervetuloa materiaalihakuun!
Valitse teema, hae hakusanalla tai suodata materiaali kohderyhmän mukaan.

Liikenteen ja ympäristön havainnointi on tärkeä osa turvallista koulumatkaa. Koululaisille on tärkeää opettaa liikenteen ennakointia sekä varmistaa, että turvallisen liikkumisen toimintaohjeet ovat hallussa.
Aktiivisesti kuljettu koulumatka herättää aivot. Tutkimukset osoittavat, että liikunta aktivoi aivotoimintoja, lisää keskittymistä ja edistää oppimista.
Koulumatka on muutakin kuin pelkkä matka. Se mahdollistaa sosiaalisia kontakteja ja seurustelua kavereiden kanssa. Yhdessä kaverin kanssa kuljettu koulumatka piristää päivää.
Liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen on merkittävä osa ilmastonmuutoksen hillintää. Aktiivisesti ja kestävästi kuljettu koulumatka on ympäristöteko ja tehokas keino pienentää hiilijalanjälkeä.
Turvalliset pyöräily- ja jalankulkumahdollisuudet ovat edellytys koululaisten kestävälle liikkumiselle. Suomessa kuljetut koulumatkat ovat turvallisia. Vaikka vakavat tapaturmat aktiivisesti kulkevilla koululaisilla ovat harvinaisia, tulee koulumatkaympäristöjen turvallisuutta vaalia.
Aktiivisesti kuljettu koulumatka kohottaa kuntoa ja edistää terveyttä. Kävelemällä tai pyöräilemällä kolmen kilometrin edestakaisen koulumatkan, voidaan saavuttaa 40–60 % päivittäisestä kestävyysliikuntasuosituksesta.
Koulumatkaliikunta on tehokas lääke ylivilkkauteen ja levottomuuteen. Lapsi tai nuori tarvitsee liikuntaa joka päivä 1-2 tuntia, josta merkittävä osa voidaan saavuttaa jo aktiivisesti kuljetuilla koulumatkoilla.

Kampussankareiden pyöräilysuositusposterit

Kampussankarit 2019−2022 kannustaa toisen asteen opiskelijoita ja henkilökuntaa pyöräilemään entistä suuremman osan arkimatkoistaan. Kampussankarit-toimintoihin kuuluu opiskelijoiden liikkumista kartoittava kysely, luento pyöräilyn terveys-, talous- ja…
Lue lisää

Liikenneraati

Liikenneraati on mainio tapa osallistaa oppilaat edistämään koulumatkojen turvallisuutta. Liikenneraadissa oppilaat kuvaavat ja raportoivat omat koulureittinsä. Tämän jälkeen videot käydään läpi koulussa. Tilaisuudessa voi…
Lue lisää

Vantaan Fiksusti kouluun -flyer

Tiesitkö, että vantaalaisen koululaisen koulumatka on keskimäärin 1,53 kilometriä. Liikkumalla koulumatkat lihasvoimin matkaa kertyy vuodessa Tikkurilasta Ouluun. Vantaan liikuntapalvelut on tehnyt Fiksusti kouluun -flyerin,…
Lue lisää

Talviset pyöräilyideat kouluille

Idealista opettajille talvipyöräilytapahtuman tai muun talvipyöräilytoiminnan järjestämiseen. Pyöräily kouluun on mahdollista ja erittäin suositeltavaa myös talvella. Talven mukanaan tuomat haasteet tulee pyöräilijän toki huomioida,…
Lue lisää

Pyöräily populaarikulttuurissa

Järjestäkää levyraati! Kootkaa lukupiiri! Arvostelkaa elokuva! Tähän on koottu valikoima pyöräilyn ja kulttuurin vuoropuhelusta: pyöräilyaiheisten elokuvien, kirjojen ja musiikin lista täydentyy vinkkien perusteella. Elokuvia:…
Lue lisää

Kulkutapakysely koululla

Oppilaiden koulumatkojen kulkumuotoja voidaan selvittää yksinkertaisella verkkokyselyllä. Kyselyllä saadaan tietoa siitä, miltä etäisyydeltä oppilaat tulevat kouluun milläkin kulkuneuvolla ja miksi he eivät mahdollisesti kulje lihasvoimin…
Lue lisää

Koulupyörien hankinta ja käyttö

Koulupäivän aikaisiin siirtymiin liikuntapaikoille, vierailuille ja retkille voidaan käyttää bussien ja taksien sijasta myös polkupyöriä. Pyöräsiirtymät opettavat oppilaita kulkemaan liikenteessä ryhmässä sekä antavat lisämahdollisuuden liikkumiseen….
Lue lisää

Koulumatkojen kulkutapatuloksia

Suomessa koulumatkojen kulkutapoja selvitetään valtakunnallisessa LIITU-tutkimuksessa sekä kuntien ja alueellisten kyselyjen avulla. LIITU-tutkimuksen mukaan koulumatkoista n. 60% kuljetaan aktiivisesti kouluvuonna. Vuodenaika vaikuttaa kuitenkin merkittävästi…
Lue lisää

Koulujen liikkumissuunnitelma

Koulujen liikkumissuunnitelma kannustaa viisaaseen liikkumiseen. Sen avulla voidaan tarkastella päivittäisiä liikkumistottumuksia ja muuttaa niitä kestävämpään suuntaan. Sen avulla voidaan tarkastella päivittäisiä liikkumistottumuksia ja muuttaa…
Lue lisää

Pyöräsankarit

Koululiikuntaliiton ja Pyöräilykuntien verkoston Pyöräily elämäntavaksi -hankkeessa edistetään pyöräilyä eri muodoissa yläkoulussa ja toisella asteella. Pyöräily tuodaan osaksi koulun ja oppilaitoksen toimintakulttuuria, jolloin pyörää…
Lue lisää

Pyöräilyleikkejä alakoululaisille

Pyöräilyleikkejä 2–12-vuotiaille -oppaassa esitellään 20 erilaista ja eritasoista leikkiä, joista on iloa niin alakouluissa, päiväkodeissa, urheilukerhoissa kuin pihaleikeissä lasten kanssa. Leikkien tiimellyksessä pyörästä tulee…
Lue lisää

Polkupyörän katsastusohje ja katsastuskortti

Pyörän katsastaminen on hauska tapa tutustua polkupyörän rakenteeseen ja toimintaan. Pyöräliitto ja Pyöräilykuntien verkosto ovat tuottaneet koululaisten pyöräilyn tueksi polkupyörän katsastuskortin ja katsastusohjeen opettajille. Oppilaat katsastavat joko…
Lue lisää

Leikkejä pyöräilyn opettamiseen

Kaipaatko monipuolisia leikkejä pyöräilyn opettamiseen? Miltä kuulostaa esimerkiksi ruutuleikki, liikennevaloleikki tai maailman hitain pyöräkilpailu? Skillilataamon sivuilta löytyy monipuolisia pyöräilyleikkejä eri ikäisille oppilaille. Leikkien avulla…
Lue lisää

Koululaisten pyöräilymerkki

Kouluille  pyöräilykasvatuksen tueksi suunniteltu pyöräilymerkki koostuu kolmesta eritasoisesta opetuskokonaisuudesta: pronssinen pyöräilymerkki 1.-luokkalaisille, hopeinen pyöräilymerkki 2.-luokkalaisille ja kultainen pyöräilymerkki 3.-luokkalaisille. Merkkien tueksi on rakennettu laaja-alaiset materiaalipaketit…
Lue lisää

Pahoittelut, yhtään materiaalia ei löytynyt.