Talviset pyöräilyideat kouluille
Idealista opettajille talvipyöräilytapahtuman tai muun talvipyöräilytoiminnan järjestämiseen.
Pyöräily kouluun on mahdollista ja erittäin suositeltavaa myös talvella. Talven mukanaan tuomat haasteet tulee pyöräilijän toki huomioida, ja liukkaimpina, pyryisimpinä tai kylmimpinä päivinä pyörä ei ehkä ole paras valinta koulumatkan taittamiseen. Suurin osa talvipäivistä on kuitenkin hyviä pyöräilypäiviä. Voit lukea lisää talven vaikutuksista pyöräilyyn blogi-tekstistä Talvella pyöräily, miksi ei.
Pyöräilyaiheisen toiminnan järjestäminen koululla talven aikana on hyvä keino normalisoida pyöräilyä myös talveen sopivana liikkumismuotona. Pyöräilytapahtuman järjestäminen kannustaa oppilaita käyttämään pyörää myös talvella, ainakin sinä päivänä, kun tapahtuma järjestetään. Lisäksi ottamalla talvipyöräilyyn liittyviä asioita mukaan tuntiopetukseen, voidaan oppilaille tarjota omia tietoja ja taitoja, joilla pyöräilystä tulee sujuvaa ja mukavaa talvellakin.
Kaikki tämä voidaan tehdä lumisena talvena yhtä hyvin kuin lumettomana talvena. Tärkeintä on totuttaa oppilaita pyöräilyyn myös talvella. Voisiko pyöräily olla vaikka koulunne seuraavan talviliikuntapäivän teema?
Liikkuva koulu-sivuille on koottu yleisiä vinkkejä pyöräilytapahtuman järjestämiseen. Tässä artikkelissa syvennytään erityisesti talvella järjestettävän koulun pyöräilytoiminnan ideoihin.
Ideoita oppilaiden talvipyöräilyn kartoittamiseen ja opetustoimintaan
Pyöräilymäärien laskenta
Koulun on helppo tuottaa tietoa oppilaiden pyöräilymääristä laskemalla koulun pihalla olevat oppilaiden polkupyörät koulupäivän aikana. Kun laskenta suoritetaan esimerkiksi päivittäin viikon ajan syksyllä, talvella ja keväällä ja lasketaan näiden kolmen laskentaviikon pyörämäärien keskiarvot, saadaan hyvää ja vertailukelpoista tietoa pyöräilyn määristä eri vuodenaikoina.
Laskentatiedosta on eniten hyötyä, jos sitä tuotetaan kaupungin kaikilta kouluilta. Tällöin voidaan tehdä johtopäätöksiä pyöräilymäärien koulukohtaisen vaihtelun syistä ja kohdistaa kestävän liikkumisen kehittämistoimia sinne, missä niistä on eniten hyötyä.
Talvipyöräilyn tuominen osaksi opetusta
Talviseen pyöräilyyn liittyviä asioita voidaan yhdistää esimerkiksi teknisen työn tai liikunnan opetukseen. Tässä lista erilaisia ideoita sovellettavaksi opetuksessa:
- (Tekninen työ tai liikunta) Valotesti ja valojen asentamiseen tutustuminen. Testataan erilaisia ja eri tehoisia pyörän valoja ulkona hämärässä tai pimennetyssä sisätilassa. Testataan valojen suuntausta, häikäisyä ja näkyvyyttä. Voidaan testata myös heijastimien näkyvyyttä eri tehoisilla valoilla ja oppilaiden mukanaan tuomia omia valoja.
- (Tekninen työ tai liikunta) Pyöräilyvarusteisiin tutustuminen: Lue lisää blogista Talvipyöräilyn varusteet
- (Tekninen työ) Pyörän kunnon talvitarkastus. Tarkastuksessa todetaan fillarin puhtaus niiltä osin, kuin se altistaa lukon, vaihteiden ja jarrujen jäätymiseen. Tehdään myös yleinen tarkastus, missä muut turvallisuuteen vaikuttavat viat todetaan. Lisätietoa ja tarkastuskortin löydät Pyöräliiton sivuilta.
- (Tekninen työ) Lukon öljyäminen. Pyörien lukot öljytään oikeanlaisella, ohuella lukkoöljyllä (ei lukkosulalla).
- (Tekninen työ) Jarruvaijerin ja vaijerin kuoren vaihtaminen. Vaihdetaan rispautuneen tai likaisen vaijerin tilalle uusi vaijeri ja uusi vaijerin kuori. Näin poistetaan jarrun jäätymisongelmat.
- (Liikunta) Ajotaitoradan rakentaminen lumesta ja muista tarvikkeista (lisätietoa alempana kohdassa ajotaitorata).
- (Liikunta) Pyöräilyradan rakentaminen koulun alueelle tai lähimaastoon, liikuntatunnin tai välitunnin aikana tehtävät kisailut radalla (lisätietoa alempana kohdassa pyörärata).
- (Sopii moniin eri oppiaineisiin) Liikennekoulutus pyöräilijän liikennesäännöistä. Liikenneturvan materiaalia aiheesta, Pyöräliiton materiaalia aiheesta.
Toimintaideoita talviseen pyöräilytapahtumaan
Koulun talviliikuntapäivä, talvinen pyöräilykarnevaali tai pyöräilytoiminta osana muuta liikunnallista koulupäivää. Kokoa tästä omaan tapahtumaasi sopivat sisällöt.
Liikennekoulutus pyöräilijän liikennesäännöistä
Liikennekasvatus on tärkeä osa lasten kasvatusta. Tapahtumapäivän osaksi sopii esimerkiksi poliisin, Liikenneturvan tai muun asiantuntijan pitämä oppitunti tai kannustava esitelmä vallitsevista jalankulkijan ja pyöräilijän liikennesäännöistä.
Liikenneturvan materiaalia liikennekasvatuksesta, Pyöräliiton materiaalia liikennekasvatuksesta.
Valokoulutus
Valokoulutuksessa tai valojen testaustilaisuudessa testataan erilaisia ja eri tehoisia pyörän valoja ulkona hämärässä tai pimennetyssä sisätilassa. Valojen teho, suuntaus, häikäisyä ja näkyvyys sekä kiinnitys pyörään ja paristojen vaihtaminen tai valaisimen lataaminen voidaan käydä läpi. Voidaan testata myös heijastimien näkyvyyttä eri tehoisilla valoilla ja testata oppilaiden mukanaan tuomia omia valoja
Pyöräilyleikit
Pyöräilyleikkejä on koottu Pyöräilyleikkioppaaseen ja Skillilataamoon. Leikeistä suurin osa toimii myös talvisessa pyöräilytapahtumassa. Muun muassa maailman hitain pyöräkilpailu, polttopallo, jarrutusjäljet ja seuraa johtajaa toimivat hyvin myös talvella. Leikkejä voi terästää tekemällä lumesta pujotteluesteitä tai muita rakenteita leikkeihin.
Pyöräilyleikkien avulla lapset oppivat hauskanpidon lomassa ja turvallisissa olosuhteissa, miten esimerkiksi luminen pinta vaikuttaa pyörän hallintaan.
Pyörärata
Pyöräilyrata on teistä ja poluista koostuva rajattu ja merkitty reitti, jota oppilaat voivat ajaa itsekseen tai toisiaan vastaan kilpaillen. Hyviä ohjeita pyöräilyradan rakentamiseen löydät tämän linkin kautta.
Pyöräilyn taitorata
Taitoradan tekeminen helppoa ja ajaminen pyöräilyradalla on superviihdyttävää. Radan rakentamiseen käytetään perinteisesti kartioita, spraymaalia tai liituja, köysiä ja lautoja. Talvisella taitoradalla voi tietystä käyttää lunta siellä missä sitä on tarjolla. Lumella voi rajata rataa, tehdä pehmeän lumesta läpiajettavan “esteen” tai luoda vaikka kohda, missä pehmeään hankeen kaadutaan kyljelleen.
Perinteisiä taitoradan ideoita voit katsastaa Pyörälläkouluun.fi -sivulta. Näiden lisäksi talvisella radalla voidaan talviajotaitojen kartuttamiseksi hyödyntää esimerkiksi liukkaita tai lumisia kohtia, joiden avulla voidaan turvallisissa olosuhteissa ja hallitusti luoda oppilaille tuntumaa pyörän hallintaan erilaisilla talvikeleillä (esimerkiksi nopea mutta hallittu jarrutus liukkaalla kohdalla).
Kirjoittaja: Matti Pesu