Kampussankarit 2019−2022 kannustaa toisen asteen opiskelijoita ja henkilökuntaa pyöräilemään entistä suuremman osan arkimatkoistaan. Kampussankarit-toimintoihin kuuluu opiskelijoiden liikkumista kartoittava kysely, luento pyöräilyn terveys-, talous- ja…
Lue lisää
Tässä materiaalissa esittelemme, miten osallisuutta voi edistää aktiivisten ja kestävien koulumatkojen toteutumisessa sekä tarjoamme linkkejä aiheen kannalta releventteihin materiaaleihin.
Liikkuva opiskelu -ohjelma ja Fiksusti kouluun -ohjelma ovat listanneet 10 vinkkiä aktiivisiin opiskelumatkoihin. Osa vinkeistä on jo testattu käytännössä, osa on sovellettu peruskouluissa hyväksi…
Lue lisää
Liikenneraati on mainio tapa osallistaa oppilaat edistämään koulumatkojen turvallisuutta. Liikenneraadissa oppilaat kuvaavat ja raportoivat omat koulureittinsä. Tämän jälkeen videot käydään läpi koulussa. Tilaisuudessa voi…
Lue lisää
Vanhemmilla ja huoltajilla on suuri rooli lasten ja nuorten koulumatkojen kulkutapojen valinnassa. Heillä on myös keskeinen rooli koulumatkojen turvallisuudessa, varsinkin henkilöautoilla tapahtuvan saattoliikenteen osalta….
Lue lisää
Koulumatkoja voi taittaa aktiivisesti pyörän ohella muillakin liikkumisvälineillä. Keväällä ja syksyllä varsinkin skuutit ja skeitit ovat lisääntyneet koulumatkoilla.
Tiesitkö, että vantaalaisen koululaisen koulumatka on keskimäärin 1,53 kilometriä. Liikkumalla koulumatkat lihasvoimin matkaa kertyy vuodessa Tikkurilasta Ouluun. Vantaan liikuntapalvelut on tehnyt Fiksusti kouluun -flyerin,…
Lue lisää
Fiksusti kouluun -pilottikunnissa on syksyn 2020 aikana kartoitettu kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita koulujen piha-alueilla ja lähikaduilla. Jokaisesta seitsemästä pilottikunnasta on valittu kaksi koulua lähempään…
Lue lisää
Idealista opettajille talvipyöräilytapahtuman tai muun talvipyöräilytoiminnan järjestämiseen. Pyöräily kouluun on mahdollista ja erittäin suositeltavaa myös talvella. Talven mukanaan tuomat haasteet tulee pyöräilijän toki huomioida,…
Lue lisää
Osassa suomalaisista kouluista 1. ja 2. vuosiluokan oppilaiden koulumatkapyöräilyä on rajoitettu. Rajoitus voi olla varsinainen kielto 1.–2.-luokkalaisten koulumatkojen pyöräilystä tai vastaava suositus. Kiellot eivät kuitenkaan…
Lue lisää