BLOGI: Talvipyöräilyn varusteet

Talvinen koulumatkapyöräily ei pyörän ja pyöräilijän varusteilta ihmeitä vaadi. Hyvillä varusteilla voi kuitenkin sujuvoittaa ja mukavoittaa menoa tietyissä olosuhteissa. Käydään tässä läpi talvipyöräilijän varusteet kolmen erilaisen talvipyöräilijän näkökulmasta.

Petteri Peruspolkija 

Petteri kulkee fillarilla myös talvella mutta ei ole kiinnostunut panostamaan aikaa saati rahaa pyörään tai varusteisiin. Pyöräily on Petterille kätevä kulkumuoto, mutta kelin ollessa haastava matka taittuu myös bussilla tai henkilöautolla. Petteri tarvitsee talvea varten ainakin nämä varusteet: 

  • Toimiva fillari. Lähes mikä tahansa tavallinen polkupyörä on talvipyörä. Leveämmät renkaat, nastarenkaat ja vaihteet toki voivat helpottaa menoa, mutta useisiin talviolosuhteisiin käy hyvin peruspyörä, kunhan se on toimiva. Lukon ja vaihteiden jäätyminen on ikävä ongelma, jota voi ennaltaehkäistä puhdistamalla ja huoltamalla pyörän. 
  • Tavallinen talvivaatetus. Toppatakki, hyvät hanskat, päähine, kaulahuivi ja välihousut. Tämä vaatetus, jolla pärjää talvella kävellessä, toimii hyvin myös pyöräillessä.
  • Hyvät valot. Laki sanoo, että pyörässä tulee olla pimeään aikaan eteenpäin osoittava valkoinen valo ja taaksepäin osoittava punainen valo. Koulumatkalle sopivat hyvät ledivalot saa jo 20-30 eurolla. Valojen kanssa huomioitavia asioita:
    • Katukäyttöön ja koulumatkalle sopivan valon ei tarvitse olla kovin tehokas, jo 100 lumenia riittää. Valon tärkein tehtävä on näkyä muille, ei niinkään valaista tietä.
    • Kannattaa valita malli, jonka voi ladata tai varmistaa, että paristot on helposti vaihdettavissa.
    • Valot pitää saada otettua helposti mukaan pyörästä ettei niitä varasteta. Useissa valomalleissa oleva kumilenkkikiinnitys on kätevä. Säilytykseen pienet valot voi kiinnittää esimerkiksi kypärän hihnaan, mistä ne muistaa aina ottaa käyttöön.
  • Kypärä. Joskus liukkaus voi yllättää ja pyöräilijä menee mukkelismakkelis. Kypärä suojaa silloin tärkeintä. Kypärän alle pitää mahtua ohut pipo.
  • Aikaa. Talvella pyöräilymatkaan voi kulua hieman pidempi aika kuin kesällä. Lumi voi hidastaa vauhtia, pyörää pitää ehkä ennen lähtöä putsata lumesta ja hyvän lukituspaikan löytämiseen voi kulua hetki pidempään kuin lumettomaan aikaan. Lisäksi kovaa polkiessa alkumatkan viileys voi paksujen vaatteiden takia vaihtua liialliseen lämpöön, vauhdin hidastaminen auttaa tähän ongelmaan. 

Aino Aktiivipyöräilijä

Aino haluaa pyöräillä kouluun kaikilla keleillä. Hänen kannattaa huomioida varustuksessa yllä mainittujen perusvarusteiden lisäksi myös nämä asiat:

  • Nastarenkaat. Liukkaat talvikelit, joihin pyöräteiden hiekoituksella ei ole ehditty reagoida, ovat aktiivisen pyöräilijän seurana muutamana päivänä talvessa. Näinä päivinä nastarenkaista on apua.
  • Kerrospukeutuminen ja vettähylkivä kuorivaatetus. Kuskin lämpötilan säätely on talvella välillä vaikeaa, sillä alkumatkasta vallitseva kylmyys voi vaihtua kuumuuteen ja hikoiluun, jos vaatetta on päällä liikaa. Kerrospukeutuminen mahdollistaa vaatetuksen keventämisen vaikka kesken matkaa. Vettähylkivä takki ja housut ovat hyvä idea jos räntä tai vesisateen uhka on ilmeinen. Täysin vedenpitäviä kuorivaatteita ei kuitenkaan talvella usein tarvita, ne ovat lisäksi (mainospuheista huolimatta) huonosti hengittäviä ja lisäävät kuumuuden tunnetta ja hikoilua.

Henri Harrastaja

Henri pyöräilee koulumatkojen lisäksi myös harrastusmielessä ja koulumatkoillakin hän saattaa pyöräillä pidemmän reitin vaikka lähipolkujen kautta. Henri kokee talven haasteellisimmatkin olosuhteet mieluisena tilaisuutena parantaa pyöräilytaitojaan. 

Näillä varusteilla Henri voi täydentää omaa varustustaan:

  • Nastarenkailla varustettu leveärenkainen maastopyörä tai läskipyörä. Leveät nastarenkaat tarjoavat mahtavan pidon kirkkaallakin jäällä ja isojen renkaiden ilmanpainetta säätämällä pyörä kulkee hyvin pehmeässäkin lumessa (tai jopa keväthangen päällä!).
  • Tehokkaat valot. Yli tuhannen lumenin pyörävaloilla pystyy metsäpolkuja tykittämään täyttä vauhtia. Liikenteessä nämä valot pitää kuitenkin muistaa suunnata alas, etteivät ne häikäise vastaantulijoita.
  • Pyöräilyyn tarkoitettu kylmän kelin vaatetus ja erityiset talvipyöräilykengät. Pidemmät talviset pyöräilylenkit kylmimmillä keleillä voivat olla haastavia varsinkin käsien ja jalkojen lämpimänä pysymisen kannalta. Parhaat kylmän kelin vaatetusratkaisut ovat monesti hyvin yksilöllisiä ja niihin löytyy monia erikoistuotteita. 

Samaistutko sinä talvipyöräilijänä Petteriin, Ainoon vai Henriin? Laita varusteet kuntoon ja pidä pyörä liikkeellä myös talvikeleissä!

Matti Pesu
Kirjoittaja on lappeenrantalainen pyöräilyaktiivi ja Suomen Pyöräilynohjaajat ry:n puheenjohtaja

Voit keskustella blogitekstistä Twitterissä aihetunnisteella #fiksustikouluun