Aktiivisten ja kestävien koulumatkojen edistäminen kiinnostaa kunnissa: 11 uutta kuntaa mukaan Fiksusti kouluun -ohjelmaan

Valtakunnalliseen Fiksusti kouluun -ohjelmaan lähtee mukaan 11 uutta kuntaa. Uusien yhteistyökuntien kanssa jatketaan vahvaa kehittämistyötä, jota ensimmäisten pilottikuntien kanssa on tehty menestyksekkäästi keväästä 2020 asti.

Uusien kuntien kanssa käynnistetään yhteistyö, jonka tavoitteena on lisätä kävellen, pyörällä ja joukkoliikenteellä kuljettavia koulumatkoja. Kunnissa toteutetaan muun muassa koulujen olosuhdekartoituksia, kulkutapaseurantaa sekä koulujen henkilökunnalle ja huoltajille suunnattuja asiantuntijapuheenvuoroja. Uudet kunnat ovat Hämeenlinna, Kaarina, Kerava, Lahti, Loviisa, Mikkeli, Muonio, Puumala, Riihimäki, Suomussalmi ja Taipalsaari.

– Olemme erittäin iloisia siitä, että saamme valtakunnalliseen ohjelmaan lisää kuntia eri puolilta Suomea. Pohjoisin uusi yhteistyökuntamme on Muonio, ja myös itäinen ja eteläinen Suomi ovat hyvin edustettuina. Tarkoitus on yhdessä räätälöidä toimenpiteitä, joilla edistetään koululaisten aktiivisia ja kestäviä koulumatkoja. Olennaista on, että arjen liikkumisympäristö saadaan entistä paremmin tukemaan aktiivisia matkoja. Tärkeää on yhteistyö kunnan sisällä, sanoo kehittämispäällikkö Sanna Ojajärvi Fiksusti kouluun -ohjelmasta.

Kunnissa kaivataan etenkin sparrausta kävelyn ja pyöräilyn kulkutapojen kasvattamiseksi ja asenteiden muuttamiseksi sekä halutaan parannuksia koulureittien ja koulujen piha-alueiden liikenneturvallisuuteen.

Fiksusti kouluun -ohjelmassa on toteutettu poikkihallinnollista yhteistyötä kuntien kanssa keväästä 2020 lähtien. Vuonna 2020 yhteistyö aloitettiin seitsemän pilottikunnan kanssa, ja keväällä 2021 yhteistyötä jatkettiin viiden uuden kunnan kanssa. Tällä hetkellä yhteistyötä tehdään kaikkiaan 22 kunnassa.