Vinkit päättäjille: koulupyörät

Fiksusti kouluun -ohjelma esittää viisi vinkkiä kuntapäättäjille, miten edistää fiksua koulumatkaliikkumista. Viimeisessä artikkelissa esitellään koulupyörät ja koulun muun liikkumisvälineet.

5. Kouluille on hankittu koulupyöriä ja muita liikkumisvälineitä koulupäivän aikaiseen liikkumiseen.

Koulun omat liikkumisvälineet, kuten koulupyörät ja skuutit, mahdollistavat aktiivisen kulkemisen koulupäivän aikana. Koulupyörillä voidaan kulkea esimerkiksi liikuntapaikoille, kirjastoihin, museoihin tai oppilas voi lainata pyörää hammaslääkäriin menoa varten. Jos oppilas tulee koulukuljetuksella tai joukkoliikenteellä tai ei omista omaa pyörää, koulupyörät mahdollistavat osallistumisen retkille.

Aktiivisten siirtymien aikana voidaan myös opettaa oppilaita kulkemaan liikenteessä. Lisäksi koulupyöräily on helppo keino saada oppilaat liikkumaan ja pohtimaan lyhyempien matkojen kulkemista lihasvoimin. Pyöräily on myös ilmastoystävällinen ja taloudellisesti fiksu tapa liikkua koulupäivän aikana. Aktiiviset siirtymät säästävät kuljetuskustannuksissa, kun ei tarvitse käyttää tilauskuljetuksia.

Koulupyöriä voi myös antaa sosioekonomisista syistä koulumatkakäyttöön tai lainaan kesäksi, jolloin oppilas voi harjoitella pyöräilyä.

Lue lisää materiaalipankista, minkälainen pyörä sopii koulupyöräksi.

Lue Liikkuva koulu -sivustolta, miten koulupyörät ovat helpottaneet koulujen arkea.