Vauhdin hurmaa ja pyöräilyn iloa Salon pumptrack-radalla

Salon Tupurin koulun oppilaat pääsivät koulupäivän aikana kokemaan vauhdin hurmaa ja pyöräilyn iloa pumptrack-radalla ja pyöräilyn taitoradalla. Keskiviikkona 23.9. järjestetyn Pumptrack-radan avajaiset starttasivat Euroopan urheiluviikon Salossa.

– Lohjan liikuntajohtaja Jukka Vienonen sanoi pari vuotta sitten, että jos saat tällaisen (pumptrack-rata) johonkin rakennettua niin rakenna. Näillä on niin kova käyttö kolmivuotiaista ylöspäin, kertoi Salon vapaa-aikapalveluiden johtaja Hilpi Tanska pumptrack-radan rakentamisen syntytarinaa.

Rata sijoittui luontevasti lähiliikuntapaikalle Tupurin koulun läheisyyteen samalla, kun koulun piha uudistettiin lähiliikuntapaikaksi.

Pumptrack-rata valmistui jo viime vuoden lokakuussa. Avajaiset piti järjestää keväällä, mutta korona siirsi ne syksyyn.

Skootillakin on kiva temppuilla pumptrack-radalla.

– Sitten mietimme, että avajaiset on hyvä linkittää Euroopan urheiluviikkoon. Kun Salosta tuli yksi Fiksusti kouluun -pilottikunnista, niin se myös yhdistyi tähän tapahtumaan, kertoi Salon Liikkuva koulu -hankekoordinaattori Mervi Niemi.

Ekaluokkalaiset ensimmäistä kertaa pyörällä kouluun

Monelle ekaluokkaiselle päivä oli jännittävä, koska he olivat ensimmäistä kertaa pyörällä koulussa. Aikaisemmin Tupurin koulun ekaluokkalaiset eivät olleet saaneet tulla kouluun pyörällä. Kielto oli ollut voimassa vuodesta 1994 asti, eikä sitä oltu aikaisemmin mietitty sen enempää. Nyt kielto kumottiin rehtorin päätöksellä.

– Kun laitoin Wilma-viestin, että ekaluokkalaiset saavat jatkossa tulla pyörällä kouluun, niin yksi vanhempi otti yhteyttä ja kiitteli, että onko tämä oikeasti totta, arki helpottuu huomattavasti, kertoi koulun rehtori Hanna-Maija Tuominen.

Tietysti vanhempien vastuulle jää arvioida, onko lapsi tarpeeksi taitava pyöräilemään, jotta koulumatka sujuu turvallisesti. Pyörällä ajo vaatii harjoittelua vanhempien kanssa.

Jokainen oppilas sai päivän aikana opastusta ajamiseen pumptrack-radan suunnittelijalta ja toteuttajalta Mikko Peltoselta, joka oli koko päivän mukana avajaisissa. Osa oppilaista oli selkeästi pyöräillyt paljon ja he temppuilivat luontevasti radalla. Jotkut olivat oppineet ajamaan pyörällä vasta muutama päivä ennen tapahtumaa. Silti lähes kaikki kokeilivat rohkeasti ajamista taitoradalla ja pumptrack-radalla.

Turvallisesti liikenteessä

Pumptrack-radan suunnittelija Mikko Peltonen opasti oppilaita radan saloihin.

–  Mikko Peltonen korostaa aina sitä, että kun oppii hallitsemaan pyöränsä, niin se korreloi suoraan liikenneturvallisuuteen. Kun hallitsee pyöränsä, osaa väistää, jos tulee yllättävä tilanne liikenteessä, Tanska sanoi.

Koska rata valmistui jo lokakuussa, niin monet oppilaista olivat käyneet tutustumassa rataan jo aikaisemmin. Silti lapset olivat odottaneet innolla erityistä päivää. Tokaluokkaisten joukosta Oskari ja Alvar olivat käyneet jo usein pumptrack-radalla.

– On kivaa. Olemme käyneet täällä jo tosi monta kertaa, sanoivat pojat kuin yhdestä suusta.

Oskari viiletti radalla pienellä temppupyörällään.

Oskarilla on temppupyörä ja toinen pyörä koulumatkoja varten.

– Tulen kyllä joka päivä pyörällä kouluun, mutta en tällä. Tämä on varta vasten tilattu temppuilua varten, Oskari kertoi.

Tanska sanoi, että radasta on tullut tosi hyvää palautetta, ei negatiivista oikeastaan ollenkaan.

– Asun tässä lähellä, ja kun menen ohi, niin melkein aina radalla on pyöräilijöitä. Ehkä vähän poikavoittoista, mutta ehkä tytötkin innostuvat tästä tämän päivän myötä.