Suur-Miehikkälän koulun 1.–2.-luokkalaiset ovat ansioituneet Koulujen Kilometrikisassa sekä keväällä että syksyllä. Yhdysluokka on voittanut oman sarjansa molemmilla kerroilla.
– Meillä on pieni luokka, jossa on intohimoisia pyöräilijöitä, kertoo luokanopettaja Suvi Pyhälahti-Koskela.
Keväällä yhdysluokassa oli seitsemän oppilasta, syksyllä kahdeksan. Koko koulun 32 oppilaasta suurin osa tulee kouluun koulukyydillä. Pyöräilykilometrejä oppilaille kertyy siis lähinnä koulupäivien jälkeen.
Keväällä koko luokka innostui Koulujen Kilometrikilpailusta ja huoltajat päättivät yhteisvoimin ottaa haasteen vastaan.
– Tuntui, että epätoivoisen koronatilanteen keskellä Kilometrikisa oli iloinen, positiivinen asia. Huoltajat pyöräilivät lasten kanssa erittäin aktiivisesti.
Eräs perhe lähti lähikaupunkiin pyöräilemään, kun omat maastot olivat tulleet liian tutuiksi. Ja kun oppilaat palasivat keväällä takaisin lähiopetukseen, huoltajat sopivat keskenään yhteisistä kotimatkoista. He tulivat koulupäivän päätyttyä koululle ja polkivat pienessä ryhmässä koulusta kotiin naapurikylään.
Oppilaat kuulemma seurasivat taulukosta tarkkaan sijoituksia. Kuopiolaisen Martti Ahtisaaren koulun 1E-luokan kanssa oli tiukka kilpailu loppuun asti. Lopulta kilometrejä kertyi puolessatoista kuukaudessa peräti 334,7 kilometriä per oppilas, jolla tuli voitto omassa sarjassa.
Matkamittari motivoi poikia
Syksyllä puolet yhdysluokan oppilaista siirtyi ylemmälle luokalle. Ennen kuin Pyhälahti-Koskela ilmoitti luokan mukaan syksyn kilpailuun, siitä keskusteltiin huoltajien kanssa.
– Sanoin, että nyt ei oteta mitään stressiä, naurahtaa Pyhälahti-Koskela.
Mutta ilman stressiäkin oppilaat polkivat erittäin aktiivisesti, kuukauden aikana keskimäärin 86 kilometriä oppilasta kohden, ja taas tuli 1.–2.-luokkalaisten sarjassa voitto.
Pyhälahti-Koskela sanoo, että ei hyväksynyt kilometrien summittaisia määriä, vaan puhelimessa piti olla matkaa mittaava sovellus tai polkupyörässä mittari. Varsinkin pojille polkupyörän matkamittari oli erittäin hyvä motivaatiokeino.
Kouluun oppilaat saavat tulla pyörällä ensimmäiseltä luokalta lähtien. Syksyllä 1.–2.-luokkalaista oppilaista neljä pyöräilee kouluun, muut ovat kyytioppilaita.
Kunnissa panostetaan pyöräilyyn
– Meillä on periaate, että jokainen perhe tietää itse, minkä tasoinen pyöräilijä lapsi on ja riittävätkö taidot pyöräillä kouluun. Kunhan on kypärä päässä, niin koulun puolesta kaikki saavat pyöräillä kouluun.
Maaseudulla harrastusmahdollisuudet ovat monessa suhteessa rajalliset verrattuna kaupunkiin, mutta pyöräillä pystyy missä vain. Sen vuoksi se on alueella suosittua ja siihen kannustetaan. Esimerkiksi Kaakon kaksikon liikuntatoimi (Miehikkälän ja Virolahden kunnat) pystyttää keväisin pyörärasteja, jotka ovat kovassa käytössä. Rastikohteita on kaikkiaan 25 eri puolilla Miehikkälää ja Virolahtea.
Jopoja on hankittu Virolahdelle ja Miehikkälään yhteensä 20. Niitä koulut voivat varata ja lainata esimerkiksi retkipäivinään oppilaiden käyttöön.
– Kun koulussa on paljon kuljetusoppilaita, niin lainapyörät on ollut todella kiva juttu, Pyhälahti-Koskela kehuu.
Lue lisää Koulujen Kilometrikisasta.