Pyörälle kannattaa tehdä vähintään kaksi kertaa vuodessa kunnon huolto. Keväthuolto on hyvä ajoittaa maalis-huhtikuun vaihteeseen.
Polkupyörän kunnossapito ja huoltaminen on hyvä kansalaistaito, jota voidaan opettaa kouluissa monilla eri tavoilla. Koulut voivat järjestää muun muassa pyöränhuoltopäiviä, joihin voidaan yhdistää pyörän katsastaminen.
Perushuoltoon kuuluvat pesu, renkainen pumppaaminen, ketjujen öljyäminen, kumin paikkaaminen ja sisäkumin vaihtaminen sekä jarrujen säätö.
Vinkkejä pyöräkatsastuksen ja -huollon järjestämiseen:
- Pyöräkatsastuksen ja -huollon voi järjestää esimerkiksi lukuvuoden alussa elokuussa, talvikelien saapuessa marras-joulukuussa ja kevään tullessa maalis-huhtikuussa.
- Pyöräkatsastuksen voivat tehdä oppilaat itse esimerkiksi teknisen työn opettajan, pyöräilyjärjestön tai pyörähuoltoliikkeen edustajan opastuksella. Esimerkiksi Tampereella Kaarilan koulussa on valinnaisaineena pyöräily, jolloin on opeteltu muun muassa opeteltu pyörän huoltoa. Lue lisää poljin-lehdestä.
- Hyödynnä Pyöräliiton ja Pyöräilykuntien verkoston tekemiä pyöräkatsastuksen ohjetta ja pyörän katsastuskorttia. Katso materiaalipankista.
- Pyörän huoltoa varten on hyvä hankkia tarvittavat työkalut: talttapääruuvimeisseli, sarja kiintolenkkiavaimia sekä kuusiokolojakoavaimia, ketjurasvaa, pyöräpumppuja ja rättejä. Pyörän puhdistusta varten on hyvä olla myös vesiämpäreitä sekä puhdistussieniä tai -liinoja.
- Pyörän huollon voi järjestää erilaisina tapahtumapäivinä tai osana teknisen työn tunteja tai muita soveltuvia valinnaisaineita.
- Pyörän talvihuollon yhteyteen voi järjestää talvirenkaiden asentamisen esimerkiksi yhteistyössä pyöräliikkeen kanssa. Oppilaat voivat harjoitella renkaiden vaihtamista myös koulussa mahdollisesti oleviin koulupyöriin.