Pyörällä kouluun -päivä 9.9. kutsuu koulut järjestämään pyöräilytempauksia

Miten teidän koulussanne kannustetaan koululaisia pyöräilemään? Kaipaatteko lisää vinkkejä koulumatkapyöräilyn lisäämiseksi tai pyöräilytuntien järjestämiseksi? Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla 5.-13.9. järjestettävä Pyörällä kouluun -päivä 9.9. on loistava hetki tuoda lasten pyöräilyä näkyväksi ja edistää turvallista pyöräilyä arjessa. Pyöräilyviikon teema on tänä vuonna pyöräilyn ilo. Vinkkejä hauskojen ja vauhdikkaiden pyöräilyteemaisten oppituntien järjestämiseen löytyy Fiksusti kouluun -ohjelman materiaalipankista.

Pyörällä kouluun -päivää koordinoiva Pyöräilykuntien verkosto ja sen yhteistyötahot haluavat kannustaa kaikenikäisiä koululaisia pyöräilemään päivittäin. Kevään 2020 etäkoulu ja etätyö johtivat siihen, että lapset ja perheet pyöräilivät tavalllista enemmän. Rohkaisemme kouluja jatkossa pohtimaan erityisesti sitä, miten myös alimpien luokkien oppilaiden koulumatkapyöräilyä voitaisiin edistää. Tavoitteena on, että jokainen lapsi voisi halutessaan pyöräillä arkimatkat sujuvasti ja turvallisesti — alkuun yhdessä aikuisten kanssa, mutta taitojen ja kokemusten kartuttua itsenäisesti. Lisäksi kannustamme opettajia polkemaan koululaisten kanssa koulupäivän aikana liikuntapaikoille, kirjastoon, luonto- ja kulttuurikohteisiin tai ihan muuten vaan.

Lasten itsenäisen ja turvallisen liikkumisen edistäminen on aikuisten vastuulla. Pyöräilyssä tarvittavien tietojen ja taitojen opettaminen kuuluu sekä kodille että koululle. Lapsi oppii pyöräilemään ja liikkumaan turvallisesti liikenteessä, kun hänen kanssaan pyöräillään ja liikutaan liikenteessä. Jos liikenneympäristön puutteet ovat este pyöräilylle, kannattaa ne kartoittaa yhteistoimin: kunnan liikennesuunnittelijat, koulut ja perheet ovat avainasemassa koululaisten aktiivisen ja turvallisen liikkumisen edistämisessä. Tavoite on, että lasten liikkumista ei tarvitse rajoittaa liikenneympäristön puutteiden vuoksi. Sen sijaan liikenneympäristön puutteet tulee korjata, jotta kaiken ikäiset voivat liikkua aktiivisesti ja turvallisesti. Valtakunnallinen Fiksusti kouluun -ohjelma koordinoi ja tuottaa parhaita käytäntöjä ja toimenpiteitä aktiivisten koulumatkojen sujuvuuden ja turvallisuuden parantamiseksi.

Lue lisää Pyöräilyviikosta ja tutustu kampanjaviikon kaikkiin teemapäiviin >>

Katso vinkit pyöräilyn edistämiseen teemapäivänä Fiksusti kouluun -ohjelman materiaalipankista >>