Fiksusti kouluun -ohjelman antia VeloFinland-tapahtumassa

Pyöräliikenteen seminaari VeloFinland järjestettiin tänä vuonna hybriditapahtumana lokakuun alussa. Fiksusti kouluun -ohjelma oli seminaarissa mukana kolmella esityksellä.

Koulumatkojen pyöräilyn merkitsevät tekijät kulkutapaseurannan perusteella (Joonas Niemi)

Työryhmäesityksessään Joonas Niemi valotti Fiksusti kouluun -ohjelmassa lukuvuonna 2020–2021 tehtyjen kulkutapakyselyjen tuloksia. Kulkutapaseurannan perusteella koulumatkapyöräilyyn vaikuttavat erityisesti vuodenaika ja sukupuoli. Suomessa koululaiset pyöräilevät syys- ja kevätkaudella varsin aktiivisesti: syksyllä lähes puolet (46 %) kaikista koulumatkoista pyöräiltiin, ja pyörällä kuljetut matkat olivat pääsääntöisesti 1–5 kilometrin mittaisia.

Talvella pyöräilijämäärät romahtavat ja pyörämatkat lyhenevät. Helmikuussa vain noin yksi kymmenestä (13 %) koulumatkasta kuljettiin pyörällä. Pyöräily lähestulkoon lopahti etenkin lyhyillä (alle 1 km) ja ”pitkillä” (>3 km) matkoilla. Pojat pyöräilevät koulumatkoja tyttöjä enemmän, ja talvella tyttöjen pyöräilymäärä laskee vielä alhaisemmaksi kuin poikien.

Lue lisää kulkutapakyselyn tuloksista materiaalipankista.

Koulumatkojen olosuhde-esimerkit, hyvässä ja pahassa – Pecha kucha -esitys (Joonas Niemi ja Sanna Ojajärvi)

Pecha Kucha -esitykseen oli koottu kavalkadi pyöräilyä edistäviä tai sitä jopa estäviä esimerkkejä koulujen pihoilta ja lähikaduilta. Vauhdikkaaseen ”20 diaa, 20 sekuntia per dia” -tahtiin kuvattiin koulumatkapyöräilyn todellisuutta: pihoilta löytyi niin nykyaikaisen mallin mukaisia runkolukittavia pyörätelineitä kuin parhaat päivänsä nähneitä vääntyneitä rengastelineitä. Esitys alkoi ja päättyi unelmien koulumatkaan: kaiken ikäiset koululaiset saivat kulkea koulumatkansa sujuvasti ja turvallisesti kulkupelinään omat jalat, skuutti, skeitti, pyörä tai potkukelkka. Unelmaan kuuluu, että koulumatkaa taitettiin aktiivisesti läpi talvikauden.

Lataa pecha kucha -esityksen kuvakavalkadi.

Koulujen liikenneolosuhteiden kartoitus Maptionnaire-karttakyselyn avulla -työpaja (Sanna Ojajärvi ja Joonas Niemi)

Fiksusti kouluun -ohjelmassa työstetty Maptionnaire-karttakyselytyökalu pääsi tosi toimiin, kun kymmenen pyöräliikenteen ja pyöräilyn asiantuntijaa lähti tutkailemaan lähellä sijainneen koulun pihaa ja lähikatuja koulumatkapyöräilyn näkökulmasta. Kyselylomake toimi toivotulla tavalla, ja muutamalla kommenttien perusteella tehtävällä täydennyksellä saamme siitä entistäkin paremman työkalun koulujen piha-alueiden ja lähikatujen pyöräily- ja kävely-ystävällisyyden kartoittamiseen. Lukuvuonna 2021–2022 kyselytyökalua hyödynnetään Fiksusti kouluun -ohjelman yhteistyökunnissa ja -kouluissa.

Lahdessa 1.–2.10.2021 järjestetty VeloFinland on pyöräliikenteen vuosiseminaari, joka tuo yhteen pyöräliikenteen edunvalvojat, kaupunkikehityksen ammattilaiset, päättäjät, opiskelijat ja aktiivit. Yhteensä tapahtumaan osallistui 150 pyöräliikenteen asiantuntijaa, joista noin puolet saapui paikan päälle Lahteen ja toinen puoli seurasi esityksiä verkon välityksellä. VeloFinlandissa esillä ovat pyöräliikenteen ja kaupunkisuunnittelun viimeisimmät kuulumiset, tutkimustulokset, oivallukset ja innovaatiot. VeloFinlandin järjesti Pyöräliitto yhteistyössä Lahden kaupungin kanssa. Tapahtuman pääyhteistyökumppani oli Ramboll ja yhteistyökumppani Sweco.

Lue lisää VeloFinland.fi