Minkälainen rooli liikunnallisen elämäntavan edistämisellä on kuntien pyöräilyn edistämisohjelmissa? Keväällä 2024 valmistuneen selvityksen mukaan ohjelmissa mainittiin usein koulut tärkeinä kohteina esimerkiksi reittikartoissa. Toisaalta yleisellä tasolla ohjelmista puuttui konkretiaa.
Kartoitusta liikunnallisen elämäntavan ja Liikkuvat -kokonaisuuden huomioimisesta pyöräilyn edistämisohjelmissa
Marianne Turusen (tutkija, Likes – Liikkuvat-kokonaisuus) kevään 2024 tarkastelussa “Liikunnallisen elämäntavan näkökulma pyöräilyn edistämisohjelmissa” kuvataan, miten kuntien pyöräilyn edistämisohjelmissa on huomioitu liikunnallisen elämäntavan edistäminen ja Liikkuvat-kokonaisuus, lasten ja nuorten ikäryhmät sekä heitä parhaiten tavoittavat instituutiot eli varhaiskasvatus, koulut, lukiot, ammatilliset oppilaitokset ja korkeakoulut.
Kartoituksessa tarkasteltiin yhteensä 84 pyöräilyn edistämisohjelmaa. Selvityksen toteutuksesta on vastannut Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes-tulosalue.
Liikunnallisen elämäntavan ja pyöräilyn edistäminen kunnissa parhaimmillaan poikkihallinnollista
Kunnissa liikunnallisen elämäntavan edistämisen toimet mielletään helposti liikuntatoimen tehtäväksi ja kävelyn ja pyöräliikenteen edistäminen teknisten palvelualueiden vastuulle. Liikuntatoimen vastuuttaminen kuulostaa luontevalta valinnalta, onhan koulumatkojen kulkeminen monelle lapselle ja nuorelle iso osa koko päivän fyysisestä aktiivisuudesta, mutta liikuntatoimi ei voi vaikuttaa kävellen ja pyöräillen kuljettujen koulumatkojen sujuvuuteen ja turvallisuuteen, saattoliikennekäytäntöihin ja koulujen pihojen pyöräpysäköinnin olosuhteisiin. Parhaiten tuloksia saadaankin poikkihallinnollisella yhteistyöllä, koska näin sitoutetaan kaikki ne hallinnonalat, joille ohjelmassa on määritetty tavoitteita ja toimenpiteitä.
Instituutioiden tarkastelussa koulut mainittiin lähes kaikissa ohjelmissa
Pyöräilyn edistämisohjelmissa koulut mainitaan lähes poikkeuksetta (99% ohjelmista). Koulut mainitaan esimerkiksi reittikartoissa ja tärkeinä kohteina, joiden tulee olla saavutettavissa kävellen ja pyöräillen. Harmillista taas on, että kaikissa ohjelmissa ei ole määritelty konkreettisia toimenpiteitä kouluihin liittyen. Konkretian puuttuessa suunnitelmat voivat jäädä harmillisesti paperin tasolle.
Toinen aste, lukio tai ammatilliset oppilaitokset mainitaan 30 pyöräilyn edistämisohjelmassa (37 %), ja laajempi käsite ”opiskelu” taas 48 ohjelmassa (59 %). Pyöräilyn edistämisohjelmissa mainittiin päiväkodit ja varhaiskasvatus 48 suunnitelmassa (59 %).
Liikkuvat -kokonaisuuden tarkastelussa mainintojen ykkösiksi nousivat Fiksusti kouluun ja Liikkuva koulu
Liikkuvat -toiminta oli mainittu 18 pyöräilyn edistämisohjelmassa (22 % ohjelmista). Eniten mainintoja oli Fiksusti kouluun ja Liikkuva koulu -ohjelmiin liittyen. Kirjaukset liittyivät joko pääasiassa Fiksusti kouluun materiaalien ja aineistojen hyödyntämiseen tai yleisesti hankkeiden (Liikkuva koulu tai varhaiskasvatus) hyödyntämiseen. Strategisesti Liikkuvat -kokonaisuutta hyödynnettiin kahdessa ohjelmassa. Fiksusti kouluun – toimintaan todettiin myös haettavan hankeavustusta.
Valtakunnallisten pyöräilykampanjoiden hyödyntäminen ohjelmissa
Päätavoite monissa kuntien pyöräilyn edistämisohjelmien toimenpiteissä oli liikenteen rauhoittaminen (86% ohjelmista) omana toimenpiteenään. Tämä onkin ensiarvoisen tärkeää, jotta kestävä arkiliike on turvallista mahdollisimman monelle.
Ohjelmat hyödynsivät myös valtakunnallisia kampanjoita: Kilometrikisa, Pyöräilyviikko, Pyörällä töihin, Pyörällä kouluun ja Pyöräilytalvi -kampanjat huomioitiin ohjelmissa laajasti. Kilometrikisa ja Pyöräilyviikko mainittiin 41 prosentissa ohjelmia. Valtakunnalliset kampanjat kytkettiin osassa ohjelmia suoraan laajempiin viestintäsuunnitelmiin. Kampanjoilla tavoiteltiin kuntalaisten asenteiden muutosta, tietoutta ohjelman toimenpiteistä, ympärivuotista näkyvyyttä ja osallisuuden vahvistumista. Liikkujan viikko mainittiin 33 prosentissa ohjelmista.
Tulevaisuus rakennetaan konkretialla
Ohjelmia tarkasteltiin myös toimenpiteiden konkretian tasolla. Useassa toimenpiteiden asettaminen jäi vaille riittävää konkretiaa. Pyöräilyn edistämisohjelmien joukosta löytyi kuitenkin myös erinomaisia esimerkkejä varhaiskasvatukseen, kouluihin ja oppilaitoksiin kohdistuvista toimenpiteistä, jotka oli selkeästi kohdennettu, vastuutettu ja seurattavat tavoitteet asetettu.
Liikunnallisen elämäntavan näkökulma pyöräilyn edistämisohjelmissa -selvitys luettavissa tästä linkistä.
Mitkä kuntien pyöräilyn edistämisohjelmat? Kuntien pyöräilyn edistämisohjelmien avulla pyritään saamaan kävely- ja pyöräilymäärät paikallisesti kasvuun, mikä edesauttaa myös valtakunnallisten matkamäärien lisäystavoitteiden (30 %:n kasvu vuoteen 2030 mennessä) saavuttamista.
Mikä Liikkuvat -kokonaisuus? Valtakunnallisten liikunnan edistämisohjelmien eli Liikkuvat-kokonaisuuden avulla edistetään hallitusohjelman mukaisesti liikunnallista elämäntapaa eri ikä- ja väestöryhmissä.